ONS SCHIERMONNIKOOG – BACHELOR ONDERZOEK

Toen de vraag werd gesteld waar iedereen het BLO wilde uitvoeren wist ik het al zeker. Het pittoreske en idyllische Schiermonnikoog had door zijn kleine omvang mijn aandacht getrokken. Dit eiland staat bekend als de kleinste gemeente van heel Nederland, maar trekt ook een immens groot publiek. Zo’n driehonderdduizend toeristen trekken jaarlijks naar Schiermonnikoog om daar vakantie te vieren.

De Schiermonnikogers noemen de toeristen gasten. Ze vinden de persoonlijke band met bezoekers namelijk erg belangrijk. Samen met Evelien, Hannah en Maud ging ik dus naar Schiermonnikoog om te onderzoeken wat er gebeurt met de sociale cohesie wanneer een kleine gemeenschap jaarlijks overspoeld wordt door een groeiend aantal toeristen.

Uiteindelijk zijn wij tot de conclusie gekomen dat de sociale cohesie zoals die aanwezig is op Schiermonnikoog wel degelijk wordt beïnvloed door de komst van de toerist. Het eiland en haar bewoners zijn voortdurend verwikkeld in een gevecht om een balans te vinden tussen het behouden van de ‘eilander-identiteit’ en het openstellen naar buitenstaanders om de leefomgeving te delen en tegelijkertijd te optimaliseren.

Gedurende het verblijf op het eiland hebben wij ons geen enkel moment niet thuis gevoeld. Iedereen zegt elkaar gedag op straat en maakt een praatje met elkaar. Het is daar heel raar om via de voordeur een huis te betreden.

Misschien is het bord in de Spar, en de gebeurtenissen die daaruit voortvloeien een goed voorbeeld om uit te leggen hoe belangrijk naastenliefde op Schiermonnikoog is. Op dit bord staat aangegeven wie er onder andere in het ziekenhuis ligt. Een gepensioneerde eilander vertelde dat hij in het ziekenhuis lag met zware hartproblemen, toen hem werd gevraagd hoe de samenleving hiermee omging verscheen er een grote grijns op zijn gezicht en zei hij: ‘je wilt niet weten hoe het dan is om in het ziekenhuis te liggen. Ik kreeg wel driehonderd kaarten!’.

Mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen kunnen op hun beurt de Schiermonnikogers op een bijzondere manier bedanken. De Dorpsbode, het Schiermonnikoogse dorpskrantje, leent zich er namelijk voor om persoonlijke berichtjes te plaatsen. ‘Iedereen die daar ligt bedanken voor alle kaartjes die ze hebben gekregen door middel van de Dorpsbode’, aldus een horecaondernemer op het eiland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s