Mijn plannen voor India en ik

Hoi allen.

Omdat dit het eerste blog is dat ik schrijf voor deze website, wil ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Kim van Kastel en ik ben derdejaars antropologiestudente aan de Universiteit Leiden. Vanaf januari zal ik verhalen schrijven over mijn grote avontuur in New Delhi, India. Hier ga ik 6 maanden studeren en onderzoek doen, als onderdeel van mijn keuzegedeelte van de bachelor antropologie.

Het vakgebied antropologie is een grote passie van me en ik heb een expliciete interesse in de regio Zuid-Azië. Regiospecialisering is een redelijk traditionele vorm van antropologie. Tegenwoordig wordt er vaker de voorkeur gegeven aan thematische specialisering, omdat er weinig ‘onbekende’ regio’s meer bestaan. Hoewel ik deze tendens begrijp, ben ik in essentie van mening dat het voornamelijk zinvol is om je te richten op datgene waardoor je (academische) hart sneller gaat kloppen. Bovendien kan kennis altijd vernieuwd worden, ook over regio’s, omdat geen enkele plek door de tijd heen compleet hetzelfde zal blijven. Aldus zorg ik ervoor dat ik alles wat los en vast zit over India en omringende buurlanden lees. Jullie hebben het geluk vanaf nu ook mijn ontwikkelingen in het denken over Zuid-Azië kunnen gaan volgen, doordat ik op deze blog erover zal schrijven!

Gezegd moet wel worden, dat ik niet uitsluitend regio-geïnteresseerd ben. Onderwerpen zoals internationale (ontwikkelings)samenwerking, percepties op nationaliteit en neolibereralisme zijn voorbeelden van thema’s die me ook veel bezig houden. Dit omdat deze onderwerpen sociaal en maatschappelijk erg relevantie zijn voor het tijdperk waarin we nu leven. Antropologie is voor mij bij uistek een dicipline die zich op een zinvolle wijze bezig kan houden met de morele en ethische gevolgen van globalisering.

Afin, wat ga ik eigelijk doen zo ongelofelijk lang in ‘een land als’ India?

Tja, dat vraag ik mezelf soms ook af! Het is dus in ieder geval de bedoeling om zes maanden vakken te volgen aan de Delhi University bij de masteropleiding ‘Sociology’. De punten die ik hiervan haal, mag ik dan vervolgens op laten nemen in mijn bachelordiploma. Verder zou het heel fijn zijn als ik tevens de inspiratie en het doorzettingsvermogen vind dat nodig is om mijn bachelorscriptie te kunnen schrijven.

Ik heb hiervoor het onderwerp ‘commercieel draagmoederschap’ gekozen.

Commercieel draagmoederschap?? Ja. In de meeste landen is deze vorm van draagmoederschap namelijk hartstikke illegaal. Niet in India. Hier is de ‘vruchtbaarheidshandel’ een ‘booming business’ is geworden. Athans vind ik. Commercieel draagmoederschap in India levert jaarlijks namelijk ruim een miljard euro winst! Daar betalen de (veelal westerse) wensouders voor een Indiase draagmoeder om hun kind te dragen. Ook betalen ze de kliniek die het allemaal faciliteert. De vrouwen die ervoor kiezen om draagmoeder te worden zijn vaak laagopgeleid en van een lagere kaste. Het lijkt erop dat deze vrouwen de risicovolle keuze maken voor het dragen van een  kind van een (buitenlandse) vreemde vooral met het oog op de financiële vergoeding die zij hiervoor kunnen krijgen. Deze vrouwen kunnen soms wel tot zeven keer hun jaarsalaris verdienen aan een zwangerschap. Toch blijft het een dubieuze kwestie. Veel vrouwen begrijpen namelijk vaak niet goed waar ze aan beginnen of welke rechten ze hebben en ze zijn slecht beschermd in het geval dat ze de baby niet gezond kunnen leveren, of zelf schade aan de zwangerschap overhouden. Hierdoor zijn deze vrouwen in de meest kwetsbare positie van alle betrokken partijen. En dat terwijl de grote (financiële) winst uiteindelijk naar de eigenaren van de privé-klinieken gaat.

Ongelijkheid en neoliberalisatie
Het fenomeen illustreert goed hoe er in India grote ongelijksheidverschillen blijven ondanks de razende economische groei! Het verschil met vroeger is alleen dan er een elite ontstaat die zich kan gaan meten met het welvaartsniveau van elitie uit westerse landen. Deze mensen spreken allemaal perfect Engels, gaan op vakantie naar Thailand, leven in grote huizen en hebben allen huishoudelijke hulp. Deze groep Indiërs maken soms ook gebruik van commercieël draagmoederschap in het geval van onvruchtbaarheid van de wensouders. Eigenlijk profiteert deze klasse van de ongelijkheid binnen de grenzen van hun eigen land. In mijn onderzoek wil ik me richten op die groep Indiërs, omdat ik hun visie wil gaan begrijpen. Waarom is er zoveel berusting in de situatie waarin meer dan de helft van het volk nooit de kansen zullen krijgen zoals zij die gehad hebben? Is het karma* als je geboren wordt in een lage kaste en moeilijk de sociale ladder op kunt klimmen? Of heeft het meer met individualisme te maken, uit het kapitalisme? Het is een gevoelig onderwerp, maar wel een  belangrijk onderwerp. Zeker nu India zo aan het groeien is. Toen het land net onafhankelijk was, was het niet Gandhi die de visie had voor hoe het economische gezien moest verder gaan met het land. Jawaharlal Nehru, die ook de eerste premier is geworden, zei India moet een gemixte economie krijgen. Een waarin er zowel een stabiele verzorgingsstaat bestaat, als een goed klimaat voor ondernemingsschap. In de laatste decennia is India echter veel meer een neoliberale kant ingeslagen. Grote delen van de zorg is geprivatiseerd en ingesteld op een ‘globale markt’. Aan het eind van de dag leven er nog steeds heel veel mensen in armoede, en hebben zij weinig zicht op structurele vooruitgang. Als je het mij vraagt, vraagt dit veld op antropologen. Dus daar ga ik dan 😉

Namaste, (ik buig voor je ziel)
Kim van Kastel

*Karma is een begrip dat in de hindoeïstische en boeddhistische (en nog wat andere) levensfilosofieën voor komt. Het idee hierachter is dat je in het leven krijgt wat je verdient. Iedere daad die je doet zou een consequentie hebben in dit leven, of een volgend leven. Als je een goede daad doet, zul je hier winst van krijgen. Als je een slechte daad verricht, zal je iets vervelends overkomen. Je kunt slechte daden niet compenseren met goede daden. Zo werkt het niet.

Advertenties

3 Reacties op “Mijn plannen voor India en ik

 1. Hallo Kim! Ik ben een alumna (NWS) uit Leiden en ben al sinds 1974 betrokken in India bij ontwikkelingsprogramma’s. Mijn basis is Delhi, maar ik ben in vrijwel alle deelstaten geweest. Misschien vind je het leuk, wat nader kennis te maken. Ik ben volgende maand even in NL (zit nu in Z.-India voor een project). Ofschoon ik weinig Facebook inkijk, zit ik er wel op.
  Je onderwerp lijkt me heel belangrijk, maar eh, kijk nog even goed naar de diverse details en aspecten, ook van het studeren aan de Delhi-universiteit.

  Hartelijke groet,
  Doris Canter Visscher

  • Hoi Doris, bedankt voor je reactie op mijn stuk (en voor de tip!). Ik zou het als erg zinvol en leuk vinden om een keer elkaar te ontmoeten. In December ben ik zelf ook nog nog in Nederland dus dan kunnen we een kop koffie gaan drinken ergens. Ik ben benieuwd naar welke details je me adviseert nog goed te kijken. Betreft het studeren aan de Delhi University, doel je dan op studielast of andere praktische zaken of meer vakinhoudelijk? Succes nog even ‘in het veld’!
   Vriendelijke groeten,
   Kim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s