Staphorst in Beeld

Staphorst in Beeld is een digitale collectie van beelden van Staphorst. Al eeuwen spreekt Staphorst tot de verbeelding van media, filmmakers, fotografen, schrijvers, kunstenaars en onderzoekers.

Dik Nicolai, copyright Sous les Arbres

Dik Nicolai, copyright Sous les Arbres

De digitale expositie Staphorst in Beeld maakt inzichtelijk hoe en door wie Staphorst afgelopen decennia is verbeeld. Door beschrijvingen van de achtergronden van de media, filmmakers, kunstenaars en auteurs krijgt de bezoeker inzicht in hoe ze naar Staphorst hebben gekeken. De collectie is nog niet compleet. De website zal de komende jaren verder doorgroeien.

Visueel antropologe en documentairemaker Wendelien Voogd bekeek voor de collectie honderden filmfragmenten, documentaires, televisiereportages, schilderijen en bestudeerde wat er over Staphorst geschreven werd in literatuur en onderzoek. Door te analyseren welke keuzes de makers van de beelden maakte, samen met achtergrondinformatie uit Staphorst zelf, probeert zij de beelden te duiden en te beschrijven hoe de beeldvorming over Staphorst zich ontwikkelde binnen de gevoelige verhoudingen tussen maker en onderwerp, in een dorp waar opvattingen over het beeld, uiterlijk en beeldkanalen altijd door religieus discours worden omgeven. De digitale expositie, die een veelheid aan nooit eerder vertoond beeldmateriaal omvat, is een eerste stap om de beeldvorming over Staphorst te ontsluiten en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Niet in de laatste plaats voor de Staphorsters zelf.

Wendelien Voogd studeerde visuele etnografie in Leiden.
Website: staphorstinbeeld.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s