Te midden van de onrust

DSC_0081 (2)

New Delhi is de afgelopen dagen in het nieuws geweest vanwege een groepsverkrachting van een 23 jarige student die er heeft plaats gevonden. Ze was met haar vriend naar de film geweest en wilde naar huis reizen met een prive bus. Toen ze instapten was ze niet op de hoogte dat de 6 mannen in de bus elkaar allen kenden. Na een stukje rijden, werd haar vriend knock-out geslagen en zij hierna door alle mannen in de bus verkracht. Twee weken later is ze in een ziekenhuis in Singapore overleden aan te heftig innerlijk letsel. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot onophoudelijk protest in het centrum van de stad.

In deze uitzending van NDTV, wordt een dicussie gehouden over de oorzaken van het geweld tegen vrouwen tussen verschillende hogeropgeleiden in India. Een van de belangrijkste oorzaken is de grote sociale en economische ongelijkheid in het land die onveiligheid en onrust veroorzaakt. Aangezien de middenklasse Indiërs zelf ook last heeft van deze onveiligheid voor meisjes, worden zij gemotiveert om buiten de grenzen van hun eigen materiele belangen te kijken.

Precies nu ben ik aangekomen om mijn studiesemester te starten aan Delhi University! Ik ben er nu een week en veel mensen die ik spreek zijn bezig met een vorm van protest. Er worden er in discussies veel emotionele reacties gegeven, waarin zwaardere straffen voor daders worden geëist. Er wordt geroepen om doodstraf voor de daders van seksuele misdrijven. Eerlijk gezegd denk ik dat alleen zwaardere straffen niet veel meer veiligheid in deze maatschappij zal brengen. Vaak komen de misdaden namelijk niet eens zover als tot een rechtzaak. Er is een enorm taboe op seks hier, en praten over een dergelijk incident indien zoiets je is overkomen, is voor veel meisjes ondenkbaar. Bovendien kun je als beschuldigde nog steeds uitkopen bij beschuldigingen van seksuele misdaden. Verder is de waardering van vrouwen in enkele sociale groepen in India nog beduidend minder dan voor mannen en wordt geweld soms geidealiseerd.

Toch is het niet uitsluitend een cultureel probleem. Veel rijkere stedelingen uit een bruisende steden als New Delhi, Mumbai of Calcutta weten vaak ook niet veel weten over rurale omstandigheden of over de urban poor. ‘I never give them money, why don’t they go find a job? Everyone can sweep floors, right?’ Deze houding kan kortzichtig overkomen, maar heeft ook te maken met gebrek aan educatie over armoede. Naar mijn idee is zou India gebaat bij dergelijke schooling. Verder zou een herwaardering van idealisme ook geen kwaad kunnen. In de tijd van Gandhi stond zijn bescheidenheid en oprechte zorg voor de armen symbool voor deugd. De (toen nog kleine) groep gegoede Indiërs van die tijd raakten geinspireerd door zijn rolmodel. Vandaag de dag lijkt het zoeken naar een inspirerende politieke leider. De gewoonte hier is om naar de persoon hoger in rang te kijken om te bepalen wat deugdelijk gedrag betekent. Ik vraag me af of het protest getuigt van verandering in deze houding. Het is tijd voor zelfreflectie en (om er nog maar even een mooie antropologische term in te gooien:) self empowerment.

De reacties van in Nederlandse media op deze problematiek vind ik ook interessant. Sommigen van vergeten dat ‘wij als westerlingen’ ook niet altijd met respect voor de minder bedeelden van deze aarde leven. ‘Wij’ kennen ook teveel discriminatie en zeker ook teveel seksuele misdrijven. Hierbij kunnen wij onszelf afvragen hoe veel we al dus zelf doen om een veilige aarde te kunnen waarborgen. De onveiligheid van vrouwen is een globaal probleem en vraagt om globale discussie!

‘We want to keep our daughters safe!’

Advertenties

Een Reactie op “Te midden van de onrust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s