De meiden van Granada

3Poeh! Een hele tijd heb ik niks laten horen, mijn excuses. In eerste instantie was ik mijn blog een beetje vergeten, heel erg, ik weet het. Maar vorige week had ik een fantastisch verhaal getypt, waarna alles voor niets was om een reden die ik nog steeds niet begrijp!

Maar goed, ik ben dus nog steeds bezig met het BLO. Even om het geheugen op te frissen: ons doel was te onderzoeken hoe de bewoners en beroepsmatig betrokkenen tegen de jongeren in de Baarsjes aan kijken.
Klinkt als een vrij simpel onderzoek, maar ik kan je vertellen dat dat tegen valt! Ten eerste is het erg moeilijk om respondenten te vinden. Veel allochtonen spreken geen Nederlands. Maar ook de allochtonen die wel Nederlands spreken zijn nauwelijks bereid een enqeûte voor ons in te vullen, laat staan een interview te doen. De respondenten die we voornamelijk vinden zijn Nederlands.
Nu zijn we echter al twee weken bezig en hebben we echt al wel een hoop respondenten. We gaan langs een hoop buurthuizen waar we mensen interviewen, meedoen met activiteiten (uitgebreide buurtlunch voor 2,50 euro!) en gewoon lekker theetjes drinken. Het is onwijs leuk om al die verschillende meningen aan te horen. Hoewel een hoop dingen overeen komen, horen we toch vaak ook weer zulke boeiende nieuwe dingen. Wat je bijvoorbeeld nooit zou verwachten: niet alle vrijwilligers werken vrijwillig. Sommigen doen het om een uitkering te krijgen. Die zijn dus helemaal niet liefdadig bezig, maar werken enkel in hun eigen belang!

Onze grootste uitdaging was natuurlijk het integreren bij een groepje jongeren. In eerste instantie konden we deze nergens vinden! Logisch natuurlijk: niemand staat voor zijn lol buiten met dit weer! Inmiddels hebben we echter een Marokkaans theehuis ontdekt waar we onze dagen slijten. We drinken Marokkaanse thee, spelen Marokkaans mens-erger-je-niet en praten een beetje met de jongeren daar. Super grappig, eerst dachten ze namelijk allemaal dat we van de politie waren! Ze vertrouwden ons absoluut niet. Toen we eenmaal hun vertrouwen een beetje hadden gewonnen werden ze echter heel gastvrij. Toch blijft het heel dubieus: aan de ene kant vertellen ze ons een hoop, maar aan de andere kant blijven ze achterdochtig. Gister hebben wij namelijk gehoord dat, toen ze geloofden dat we niet van de politie waren, ze dachten dat we voor seks kwamen! Wat ze allemaal al niet in hun hoofd halen over een paar Nederlandse dames. Maar daar leg ik dus wel direct mijn vinger op de zere plek: er komen daar nooit meisjes, laat staan Nederlandse! Stiekem vinden ze het toch ook wel leuk dat wij er zijn. We staan nu bekend als ‘de meiden van Granada’ (de eigenaar van het theehuis).

In ons onderzoek zijn wij dus vooral bezig met interviewen en participerende onservatie. Het is ook heel leuk dat we allerlei geleerde begrippen kunnen toepassen. Zo hebben we de sneeuwbal-methode bijvoorbeeld al meerdere malen toegepast. Ook werken we met peer-groups, en werken we niet alleen inductief, maar ook deductief! Het leukste is nog dat onze begeleider geen idee heeft wat we bedoelen als we die begrippen gebruiken!

Aangezien ik het verhaal nu niet te lang moet gaan maken, het moet wel blijven boeien, houd ik jullie op de hoogte. Volgende week weer een update!

Advertenties

4 Reacties op “De meiden van Granada

  1. Dag meiden van Daraga, is het niet een beetje vreemd om als aankomend antropoloog de term ‘allochtoon’ te gebruiken? En, hebben we niet allang geleerd dat onder grote delen van de bevolking een enquete als onderzoeksinstrument niet werkt, om vele redenen, waaronder taalbeheersing? Gelukkig ontdekken jullie dit nu in de praktijk, nog tijdens je studie. Goed om jullie zo te kunnen volgen, blijf schrijven!

  2. Pingback: Poetsende papa’s in crisis? | Cultural Anthropology & Development Sociology Leiden·

  3. Pingback: Veldwerk NL | Cultural Anthropology & Development Sociology Leiden·

  4. Pingback: Veldwerk NL in Beeld | Cultural Anthropology & Development Sociology Leiden·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s