Speckmannprijs: And the Winners are….

Vandaag worden de Speckmann-prijzen uitgereikt voor het beste Bachelor leeronderzoeksverslag en de beste masterscriptie geschreven in het studiejaar 2011-2012.

Beste masterscriptie

De Speckman prijs voor de beste MA scriptie wordt uitgereikt aan Tess Altman voor haar MA Thesis ‘Helping and Feeling Helpless through European Voluntary Service in the Netherlands Disjuncture and Citizenship in Precarious Europe’.

Beste bachelor leeronderzoeksverslag

De Speckmann prijs voor het beste binnenlands leeronderzoeksverslag ging naar Lucas Treep, Nicole de Vette, Marloes Zandbergen en Femke van der Werf voor hun verslag getiteld ‘Grensbewoners over de Nederlandse identiteit’. Femke schreef namens de groep een blog.

Speckmann-prijs als blijk van pure waardering

Door: Femke van der Werf

BLO Marloes, Nicole & FemkeRuim een jaar zijn we – Lucas Treep, Nicole de Vette, Marloes Zandbergen en ik – terug van ons veldwerk in Drenthe. In de wandelgangen van de FSW worden we gefeliciteerd door onze begeleider Igor Boog: met ons onderzoeksrapport ‘Grensbewoners over de Nederlandse identiteit’ hebben we de Speckmann-prijs voor binnenlands leeronderzoek gewonnen! Het nieuws komt als een zeer aangename verrassing. Geen haar op ons hoofd die hier rekening mee had gehouden. Wellicht heeft dit het winnen van de prijs nog leuker gemaakt: een pure waardering voor het werk dat we hebben verricht zonder dat we er bewust naar hadden gestreefd.

Want tijd en energie hebben we er zeker in gestoken om dit studieonderdeel van de opleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie in Leiden tot een goed einde te brengen. En dat is, zoals andere BLO-gangers ongetwijfeld weten, geen kwestie van slechts een mooi rapport schrijven; nee, het is een proces dat al met al ongeveer een jaar in beslag neemt. In de zomervakantie van 2011 (wat klinkt dat al weer lang geleden) startte het nadenken over een mogelijk onderwerp voor ons BLO, het kiezen van een thema en het inschrijven. Een jaar later, in de zomervakantie van 2012, ontvingen we de laatste reactie uit het veld: een brief van één van onze respondenten om zijn waardering uit te spreken voor niet alleen ons verslag maar vooral voor het houden van ons woord. Dit zit zo: tijdens ons veldwerk, dat een periode vormt waar we met erg veel plezier op terugkijken, merkten we dat diverse respondenten oprecht geïnteresseerd waren in de resultaten van ons onderzoek.

Sommigen vroegen ons letterlijk of ze er later nog iets van zouden kunnen lezen. Als blijk van waardering en om onze ‘morele plicht’ te vervullen, hebben we daarom besloten om na het inleveren van ons onderzoeksrapport nog een onderzoeksverslag te schrijven voor respondenten en andere geïnteresseerden. Op deze manier hebben we hun via de post en/of mail de resultaten van ons onderzoek, dat als hoofdvraag ‘Wat is de nationale identiteitsbeleving van bewoners van een Nederlands grensgebied?’ had, kunnen laten weten.

De belangrijkste conclusies zijn de volgende: de grensbewoners in Drenthe zijn hoofdzakelijk ‘nationale grensbewoners’: ze identificeren zich voornamelijk als Nederlander en ondernemen, behalve om economische voordelen te behalen, weinig grensoverschrijdende activiteiten. De opvatting van velen dat iets als ‘de Nederlandse identiteit’ wel bestaat, is in deze context niet geheel vreemd. De nodige variatie aan door respondenten genoemde, veronderstelde gedeelde kenmerken van Nederlanders, heeft ons echter doen concluderen dat ‘de Nederlandse identiteit niet in één cliché te vatten is’.

Hoewel we met deze conclusies ons onderzoek hebben afgesloten, is er nog minimaal één vraag die ons blijft prikkelen: wat is de visie op de onderzochte zaken van uit Nederland afkomstige mensen die in het Duitse deel van het grensgebied wonen? Wie weet, zijn we, of BLO-gangers na ons, ooit nog in de gelegenheid om daar een mooi onderzoek naar te verrichten. Eerst gaan we genieten van het winnen van de Speckmann-prijs voor binnenlands leeronderzoek!

Advertenties

Een Reactie op “Speckmannprijs: And the Winners are….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s