Traditionele dansen – nieuwe tradities

Op 24 maart geeft Dr. Jan Jansen in het Afrika Museum het college: ‘Het Ciwara-masker uit Mali’ over een schijnbaar klassieke traditie die eigenlijk heel nieuw is.

Dr. Jan Jansen tijdens zijn onderzoek in Mali

Dr. Jan Jansen tijdens zijn onderzoek in Mali

Het Ciwara-masker uit Mali

Afrikaanse maskers spreken tot de verbeelding. Voor de niet-Afrikaan zijn maskers objecten geworden die men waardeert als kunstobjecten. Het ciwara antiloopmasker uit Mali is een succesvol voorbeeld: sinds vele decennia is het opgenomen in kunstcollecties van musea en veel toeristen nemen een ciwara-masker als souvenir mee uit West-Afrika.
De Leidse antropoloog Jan Jansen heeft in Mali ciwara-dansen bijgewoond die werden opgevoerd naar aanleiding van een ‘werkafspraak’ tussen de dorpsbevolking en een grootgrondbezitter: de laatstgenoemde geeft het dorp een rund in ruil voor enkele dagen arbeid op zijn velden. Dit lijkt heel klassiek, maar Jansen laat zien dat er eigenlijk sprake is van een nieuwe traditie.

Museumcolleges – Blik op Afrika

Het Afrika Museum organiseert dit jaar een reekst lezingen waarin drie antropologen en een schrijver/filmmaker aan het woord komen met inspirerende verhalen over hun eigen ervaringen in Afrika. Meer over Museumcolleges van het Afrika Museum>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s