Poetsende papa’s in crisis?

Studente en haar doventolk

Studente en haar doventolk

Afgelopen maandag presenteerden tweedejaars studenten de resultaten van hun onderzoek. In totaal werden er 24 onderzoeken gepresenteerd. De onderwerpen varieerden van Marokkaanse jongeren in De Baarsjes tot de taakverdeling van het huishouden en de opvoeding.

Toegang krijgen tot de groep waarnaar je onderzoek doen, is niet altijd makkelijk. Zo ging een van de onderzoeken over de invloed van de huidige samenleving op de gereformeerde gemeenschap in twee dorpen in de ‘Bible Belt’. De studenten schreven een aantal gemeenschappen aan maar kregen geen gehoor. Pas nadat ze via de kerk officieel toestemming kregen, was de argwaan weg en kon het onderzoek pas echt van start gaan. Een andere groep deed onderzoek in de Bijlmer in Amsterdam naar de visie achter het proces van stedelijke vernieuwing. Tijdens het veldwerk was het ijskoud, er liepen maar weinig mensen op straat. Daarom zagen de studenten zich genoodzaakt om bij buurtbewoners aan te bellen. Mensen dachten soms dat ze verkopers waren en mede door de kou werden deuren snel dichtgedaan.

 Tolk

Ondanks dat je in Nederland onderzoek doet, heb je soms toch een tolk nodig. Zo deed een student onderzoek naar uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gastgezin waar ze verbleef was doof en zij had daarom een doventolk nodig om zich verstaanbaar te maken.

3

Masculiniteit

Een aantal groepen deed onderzoek naar het thema ‘De ‘ontworpen’ samenleving; crisis in masculiniteit. De studenten merkten dat hun vrouwelijke aanwezigheid invloed had op hun mannelijke respondenten. Zo bleek in Drenthe tijdens een afspraak met een jongen de hele huiskamer vol te zitten met jongens die ‘die meiden uit de stad’ wel eens wilden zien. Een ander groepje studentes dat in De Baarsjes in Amsterdam onderzoek deed, kreeg ook te maken met vooroordelen: “Gisteren hebben wij gehoord dat, toen ze geloofden dat we niet van de politie waren, ze dachten dat we voor seks kwamen! Wat ze allemaal al niet in hun hoofd halen over een paar Nederlandse dames!”

Onderzoek in de Bachelor

Studenten van de Bachelor Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie doen in hun tweede jaar zelf onderzoek. Ze wonen dan drie weken in een gastgezin en doen veldwerk. Het is er interessant omdat je de theorie die je hebt geleerd zo in praktijk kunt brengen. De thema’s waarover de onderzoeken dit jaar gingen waren:

  • Etnografie van de naoorlogse wijk;
  • Eigen schuld dikke bult? Lenen in tijden van crisis;
  • De ‘ontworpen’ samenleving; crisis in masculiniteit;
  • Eilanden in interactie.

Lees hier het blog van Vienna Beenhakker die onderzoek deed naar de status van Marokkaanse jongeren in de Baarsjes>>

Lees hier het blog van Diantha Kinkhouwers die onderzoek deed naar masculiniteit in de Schilderswijk>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s