Bankier voor een dag

Op 16 mei bezocht een groep studenten ‘Milieu en Ontwikkeling’ de Triodos Bank in Zeist. Doel van de dag: ervaren hoe bankieren kan bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling.

Er wordt momenteel veel gesproken over duurzaamheid. Er is hierbij ook steeds meer aandacht voor de rol die bedrijven spelen in de economische ontwikkeling van landen: ‘business for development’. Triodos liet zien hoe duurzaam bankieren in de praktijk werkt. Dat gebeurde door een aantal presentaties en rollenspellen.

geld

Bankiertje spelen

De studenten werden ingedeeld in drie groepen: particulieren, banken en ondernemers. In die hoedanigheid moesten zij geld, rente en producten verhandelen. Gek genoeg bleken juist de burgers een goede handelsgeest te hebben, terwijl de ondernemers en de banken maar net hun hoofd boven water konden houden.

Triodos bank

Investeren in opkomende markten

De studenten kregen door dit rollenspel inzicht in duurzaam investeren in opkomende markten. Ze ontdekten dat er specifieke lokale kennis nodig is om te kunnen beslissen of een lening rendabel en duurzaam is. Hier komt de rol van antropologen om de hoek kijken. Want hoe kom je aan die informatie en hoe beslis je of een bedrijf dan duurzaam genoeg is? Een van de sprekers vertelde dat zij urenlang over onbegaanbare paden moest reizen om bij een kleine organisatie te komen die microkrediet verstrekte aan kleine ondernemers. Zij bekeek ter plekke of deze organisatie aan alle duurzaamheids criteria voldeed.

Triodos bank

Milieuantropologie

Tweede jaars studenten CA-OS Leiden kunnen kiezen voor het vak ‘Milieu en Ontwikkeling’. Dit is een eerste kennismaking met Milieuantropologie, een van de specialisaties die CA-OS Leiden biedt. Tijdens het vak wordt een zo breed mogelijk beeld geschetst van het veld. Studenten gaan op bezoek bij verschillende organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid en ontwikkelingsproblematiek. Dit om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de hedendaagse debatten op dit gebied. Welke oplossingen worden er geboden door verschillende actoren? En wat is de rol van antropologie daarin?

DSC02045

Duurzame investering

Triodos werd opgericht in 1980 en heeft haar wortels in de antroposofische beweging.  Zij willen het ‘voor mensen, bedrijven en organisaties mogelijk maken hun geld te gebruiken op een manier die mens en milieu ten goede komt en duurzame ontwikkeling bevordert’. Daarom investeert Triodos alleen in duurzame projecten op het gebied van energie en Klimaat, Opkomende Markten, Kunst en Cultuur en Duurzaam Vastgoed. Bijvoorbeeld hernieuwbare energieprojecten, biologische landbouw, recyclingbedrijven, projecten voor natuurbehoud, sociale huisvesting, micofinanciering, fair-trade-bedrijven en kunstprojecten.

Co2-neutraal

Triodos opereert zelf  CO2-neutraal. Zo dringen zij het energieverbruik van hun computers terug, en gebruiken ze kringlooppapier en milieuvriendelijke printprocessen en materialen.   Ook gaan ze zo zuinig mogelijk met water om. Het hoofdkantoor benut grondwater voor verwarming en koeling van het gebouw en regenwater voor het doorspoelen van de toiletten. DSC02075

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s