Slettenmars in Brazilië

Dr. Erik Bähre, docent bij CA-OS Leiden, is in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia om onderzoek te doen naar de  Marcha das Vadias (de Slettenmars). Een paar duizend mensen demonstreerden daar tegen seksisme en de aanscherping van de abortuswet. Voor FunX radio werd hij geïnterviewd over zijn onderzoek.

Marcha das Vadias - Erik Bähre

Marcha das Vadias – Copyright Dr. Erik Bähre

Marcha das Vadias

Ongeveer 3000 mensen demonstreerden deze zomer in Brasilia tegen seksisme, racisme en homofobie. Ook protesteerden ze tegen de aanscherping van de abortuswet. Hierdoor mogen vrouwen die verkracht zijn hun zwangerschap niet meer voortijdig afbreken. De eerste Marcha das Vadias werd gehouden in 2011. De inspiratie komt uit Canada waar de eerste ‘SlutWalk‘ werd gehouden nadat een agent in Toronto verklaarde dat als vrouwen veilig willen zijn, ze zich niet als sletten moeten kleden. Ook Nederland kent een slettenmars.

Gastonderzoeker

Dr. Erik Bähre is docent bij het Instituut Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie in Leiden. Momenteel is hij twee maanden gastonderzoeker aan de Universiteit van Brasilia. Hij doet onderzoek naar deze nieuwe ‘militante’ feministische beweging. Erik Bähre houdt een blog bij op het Leiden Anthropology Blog.

Beluister hier het volledige interview>>

Marcha das Vadias heeft een fotocampagne in Brasilia opgezet om te laten zien wat het betekent voor vrouwen, maar ook mannen, om feminist te zijn. Bekijk hem hier>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s