Tips voor lifters

Er is een mogelijkheid om met weinig geld reizen. Namelijk door te liften: Vroeger een vaker gebruikte manier van vervoer, tegenwoordig wordt er minder snel aan deze vorm van transport gedacht. Geheel onterecht. Hieronder een aantal tips voor een voorspoedige en veilige reis naar andere oorden.

Uiterlijk

Let erop dat je bij andere mensen in de auto gaat zitten en het dus belangrijk is om er verzorgd uit te zien. Kleurrijke, en ook zeker nette kleren zullen er voor zorgen dat je er benaderbaar uitziet. Donkere kleren doen een lifter niet goed omdat je er op die manier al snel obscuur uit gaat zien. Hou de kleding ook degelijk. Voor de vrouwen geen laag decolleté en de heren zullen een automobilist niet overtuigen met het vertonen van een boxershort die boven de broek uitsteekt.

Een ander advies is om constant vrolijk te kijken. Een automobilist moet het idee krijgen dat het een gemis is om jou niet op de achterbank te hebben. Het veiligste is om met een koppel te reizen. Helaas wordt het als onveiliger gezien als twee vrouwen samen reizen, maar ik heb genoeg koppels gezien die zonder kleerscheuren op de plaats van bestemming aankwamen.

Uitrusting

Bij liften komt vaak het idee van opgestoken duimen in je op. Die duim kan je thuislaten. Wat veel beter werkt is namelijk een watervaste stift en karton om de bestemming duidelijk en zichtbaar op te schrijven. Het zien van de bestemming geeft de automobilist tijd om zelf te bedenken of hij je van dienst kan zijn. Creatieve interpretaties als een smiley of hartjes op de i zijn de artistieke vrijheid van de lifter.

Het fijne van liften is dat je constant in de buurt bent van benzinestations. Mocht je dus iets vergeten zijn dan kan je dit vaak nog aanschaffen.

Locatie

Het meest handige is om op een plek te staan waar auto’s stoppen. Een tankstation is daarom een trouwe vriend van de lifter. Bestuurders stoppen hier om te tanken, uit te rusten of om iets te eten. Op deze plekken heb je dus ook niet zozeer je kartonnetje nodig. Op een tankstation kan je mensen met gemak aanspreken.

Mocht het zo zijn dat je in niemandsland terecht bent gekomen door een bestuurder die het niet meer snapt, blijf dan vooral in beweging en zoek weer een plek op waar mensen kunnen stoppen. Stop tijdens het lopen vooral niet met liften en laat het kartonnetje met bestemming goed zien aan voorbijrijders. Met een beetje geluk kan het afdwalen je juist helpen. Je lijkt namelijk extra zielig op deze manier.

Bestuurders

De ideale personen die je kan aanspreken zijn vrachtwagenchauffeurs. Deze wegnomaden zijn vaak dagenlang onderweg met niemand om tegen te praten. Een maatje die ze komt vergezellen is voor hun een uitkomst om eindelijk weer eens  een gesprek te voeren. Een nadeel is wel dat dit middel van vervoer niet zo snel is.

Mensen die naar hun werk gaan kunnen ook goede meenemers zijn. Het ligt er alleen wel aan hoeveel haast ze hebben en het humeur wat daarmee gepaard gaat.

Een andere aanrader zijn mensen die een dagje weg gaan of zijn gegaan. Deze groep is vaak in een goed humeur en zal daarom ook sneller lifters meenemen. Een factor die de kans verkleint om meegenomen te worden is dat deze groep vaak met meer personen reist en ook meer spullen met zich mee heeft. Je moet dus hopen dat ze nog plek voor jou hebben.

Risico’s

Om de rit zo veilig mogelijk te maken is het een aanrader om de kentekenplaat van de auto te noteren voordat je instapt en deze te smsen naar iemand die je kent en die weet wat je aan het doen bent. Mocht het dus faliekant mislopen dan is het kentekennummer bekend en is de kans op een goede afloop groter.

Mocht je in een koppel van man en vrouw zitten, dan is het handig als bij het instappen de man als eerste instapt en de vrouw later pas plaats neemt in de auto. Bij het uitstappen vindt het omgekeerde plaats. De vrouw stapt als eerste uit, daarna de man. Op deze manier verminder je het risico dat als de vrouw instapt de automobilist het op een rijden zet.

Waarom liften?

Elke reis is weer anders en dat maakt het liften ontzettend leuk. De dingen die je gaat meemaken zijn niet te plannen en elke kilometer zal weer anders zijn. Bij een andere manier van vervoeren is de reis enkel een middel om je te brengen naar de bestemming. Het liften maakt de reis naar de bestemming even interessant als de bestemming zelf. Daarbij is alles wat gratis is toch een stuk leuker dan iets dat betaald is?

Heb jij ook een goede tip voor het liften? Deel het in de reacties.

Advertenties

4 Reacties op “Tips voor lifters

  1. Nog een tip: neem een kaart mee met daarop waar de benzinestations op jou route zijn (mocht je een vaste bestemming hebben, zoals voor de liftwedstrijd). Dan weet je ook dat je niet opeens je afslag voorbij rijdt en kan je de bestuurder op tijd vragen je er weer ergens uit te gooien. Liften is fantastisch, geniet ervan!

  2. Vrachtwagenchauffeurs mogen tegenwoordig over het algemeen geen lifters meer meenemen (gedoe met verzekering etc.).

    Het lastigste van liften is een stad uitkomen. Het is daarom handig om van tevoren op te zoeken welke tankstations (in de stad) op de route liggen waar jij heen wilt. Door met het ov. naar zo’n tankstation te reizen en vanaf daar te liften kun je veel tijd besparen:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s