Interview: 3 maanden in de E-waste hel

MA student Maarten Wuite zat 3 maanden in de giftige dampen van de grootste E-Waste vuilnisbelt van Afrika. In eerste instantie wilde hij onderzoek doen naar gevolgen voor milieu en gezondheid maar al gauw ontdekte hij dat duurzaamheid een luxe product van de Westerse Wereld is. Jacqueline Maris van Radio 1 interviewde Maarten voor ‘Bureau Buitenland’.

Beluister hier het interview>>

Agbogbloshie

Jaarlijks dumpen wij 26 kilo elektronica (televisies, mobieltjes) in Afrika. Of we doneren ze in de vorm van liefdadigheid aan ‘de arme Afrikaan’. Uiteindelijk belandt deze ‘E-waste’ op de vuilstort.

MA onderzoek

Maarten Wuite, student CA-OS Leiden deed voor zijn Master 3 maanden onderzoek naar E-waste in Accra, de hoofdstad van Ghana. Hij deed dit op Agbobloshie; de grootse e-waste vuilnisbelt van Afrika.

Giftige dampen

Agbobloshie is zo’n 6 voetbalvelden groot. 3000 mensen zijn er dagelijks op zoek naar edele metalen. Door het verbranden van plastic hangt er constant een giftige damp.

Duurzaamheid als luxe product

In eerste instantie wilde Maarten onderzoek doen naar de gevolgen voor milieu en gezondheid van E-waste. Hij besefte al snel dat denken in termen van duurzaamheid en gezondheid, een Westers perspectief is. Duurzaamheid is voor de mensen die op Agbobloshie werken geen issue. Ze moeten geld verdienen. Duurzaamheid is een luxe product van onze westerse maatsschappij. ‘We can afford to be sustainable’.

Bekijk hier een Australisch filmpje over Agbobloshie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s