Kadreren in het stadhuis

Ook dit jaar maken de Master studenten die visuele etnografie volgen, niet alleen een tekstueel verslag over hun veldwerk. Ze gebruiken ook beeld en geluid. Bewust kadreren is daarbij een basis vaardigheid.

Het maken van goede kaders in documentaire fotografie en video lijkt sterk op het schrijven van betekenisvolle alinea’s voor een scriptie. De verschillende alinea’s vertellen samen het verhaal van een geschreven tekst, net zoals de wisselende kaders dat doen bij een verhaal in beeld.

SONY DSCWoensdag 2 oktober kwamen de MA studenten Visuele Etnografie naar het stadhuis in Amsterdam. In de Rode Gang tussen stadhuis en opera hangt daar mijn fototentoonstelling ‘Burgers van Noord’. Ik heb hen gevraagd de verschillende kaders te becommentariëren. Elke foto vertelt een verhaal, sommige doen dat beter dan andere. Waarom doet het ene kader dat beter dan het andere?

Voor mij was het confronterend om eigen foto’s op een analytische en een gedetailleerde manier becommentarieerd te horen worden. Niet alleen mijn studenten maar ook ik, de fotograaf, werd die middag aan het denken gezet over het kleinste deel van een verhaal in beeld, het kader.

Burgers van Noord
Sinds 2007 organiseert het stadsdeel Amsterdam Noord burgeravonden. Tijdens die avonden heeft Steef de ontmoeting van burgers, bestuur en raadsleden gefotografeerd voor de tentoonstelling ‘Burgers van Noord’. Deze foto’s worden nog tot 1 november tentoongesteld in de rode gang tussen de Stopera en het Stadhuis van Amsterdam.

tentoonstelling stadhuis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s