“I was glad he got shot in Zombieland (2009)”

De digitale wereld. The wondrous world of anonymity and entertainment. De perfecte plek om je uit te laten over mensen die je niet persoonlijk kent, maar wel een mening over hebt. Het liefst mensen die iedereen kent.

Tweeten, een redelijk nieuwe vorm van roddelen (7 jaar), waarmee je de hele wereld jouw mening kan laten horen. Twitter is een social media, wat verschilt met social network sites, omdat je er geen connecties kunt maken en niet alleen praat met bekenden, maar ook met onbekenden (Murthy 2012: 1061). Roddelen wordt niet per se als slecht gezien in de antropologie en sociologie, zo kan het zorgen voor het inzien van motieven van naasten en in werelden waar nieuws schaars of onbetrouwbaar is, kan het zorgen voor kennis over de eigen samenleving en de rest van de wereld (Scott 1993: 5-6).

Jimmy Kimmel, een talkshow host, die successen boekt met interviews met beroemde sterren en YouTube hits heeft geboekt met onder andere “I told my Kids I ate all their Halloween Candy”, waar kinderen aan het huilen gemaakt worden, omdat hun zuurverdiende snoep ’s nachts door hun ouders is opgegeten (grapje!) en een adaptatie van de hit “Blurred Lines” met Pharell en Robin Thicke. Een van zijn meest vermakelijke, doch verontrustende YouTube hits, is het ‘Celebrities Read Mean Tweets’, waar sterren Tweets voorlezen die over hen zijn verschenen op Twitter. Er zijn al 8 ‘afleveringen’ verschenen en de laatste die nu 5 dagen online staat is zes en een half miljoen keer bekeken. Sommige zijn inventief, met een grappige ondertoon, anderen zijn ronduit kwetsend en sociaal onacceptabel, zoals: “Rob Lowe looks like skin cancer”. Het publiek smult.

Tevens zijn er tweets die aansluiten op de recente politiek in Amerika: “Dear God, Give us 2Pac back and we’ll give you Justin Bieber”. Sociaal onacceptabel, maar tegenwoordig is heel Canada en Amerika het ermee eens.

Cyber-bullying, of meer specifiek Trolling, op grote schaal zou ik zeggen, maar dan gebruikt voor massavermaak. Het verschil tussen Cyber-bullying en Trolling is dat de eerste doelgericht is en pijn doet en de tweede ‘alleen maar’ ontregelen inhoudt, vaak anoniem (Nicol 2012: 3). Jimmy Kimmel geeft aan dat de sterren tweets soms lezen en dat de opmerkingen pijn kunnen doen.  Zo zie je maar, the rich and famous zijn ook maar mensen.

Internet: The wondrous world of vulnerability and emotional pain. Gelukkig kunnen ze er zelf ook soms om lachen.

Celebrities Read Mean Tweets 1-6, de NBA en musicians special.

 

Bronnen:

Murthy, D. (2012) ‘Towards a Sociological Understanding of Social Media’ Sociology 46-6: 1059-1073.

Nicol, S. (2012) ‘Cyber-Bullying and Trolling’ Youth Studies Australia 31-4: 3-4.

Scott, C. (1993) ‘Gossip’ Agenda 17: 5-7.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s