Koeien zijn topatleten!

Vanmorgen zijn we met de hele klas ‘ Urban and Rural Development’ onder leiding van Jan van der Ploeg op een ouderwets schoolreisje geweest. Weer eens wat anders dat het Volkenkundig museum, waar ze ons inmiddels bijna bij naam kennen. Op de fiets bezochten we twee boerenbedrijven, waar beide boeren een rondleiding en uitleg gaven.

De eerste agrariër was een beetje overweldigd door alle vragen die op hem werden afgevuurd, maar vertelde vol trots over zijn koeien. ‘Topatleten’ noemt hij ze, zoals zij jarenlang, 300 dagen per week zoveel melk kunnen produceren. Zijn bedrijf mag dan niet de meest moderne boerderij zijn, of zoals hij zelf grapte “Mijn koeien liggen misschien niet op een waterbed…”, maar boer Gert Jan geeft veel om zijn dieren en zorgt goed voor zijn vee. Hij vertelde uitgebreid over verschillende afwegingen die hij als boer moet maken (koeien wel of niet in het weiland?), hoeveel melk een koe uit zijn stal oplevert (zo’n  7500 liter per koe per jaar) en over beleid op het gebied van medicijnen (in tegenstelling tot veel andere landen mogen Nederlandse boeren nog steeds zelf antibiotica toedienen bij ziekte). 

1898033_736424343058770_82297254_n

Na een avontuurlijke fietsroute over kleine landweggetjes tussen de weilanden arriveerde we bij de tweede boer. Deze man pakt het met zijn bedrijf helemaal anders aan, hoewel ook hij het woord ‘topatleten’ gebruikt als hij over zijn Berta’s vertelt. Het melken, schoonvegen van de stal en observeren van afwijkend koeien-gedrag, gebeurt hier allemaal automatisch met behulp van een computersysteem en halsbanden met chip. Wanneer hij ons de nieuwe stal laat zien, valt mij iets op. In tegenstelling tot de stal die wij eerder bekeken, liggen de koeien hier niet op matten en strooi, maar op – je raad het al – een waterbed! Op dat moment realiseer ik mij pas dat de vorige boer helemaal geen grapje maakte. Deze boer mag dan een iets sterielere aanpak hebben door de vee verzorging te automatiseren, ondertussen slapen de koeien op een luxer bed dan ik!

Aan het eind van de dag kan ik concluderen dat de boerderijen die ik vandaag gezien heb twee totaal verschillende bedrijven zijn, met elk een eigen aanpak. Maar over twee dingen kunnen we het eens zijn, boeren zijn super gastvrij (beide hadden koffie, thee en speculaas voor ons klaar staan) en koeien zijn topatleten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s